Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdraví z kuchyně

Příspěvky

Půst jako terapie

23. 8. 2021

Kam paměť lidstva sahá, tam lze najít známky po postních časech. Do dnešní doby se dochovala i tradice Popeleční středy, kdy věřící vstupují do čtyřicetidenního postního období. I v současné době začíná být pravidelný půst pro svůj pozitivní vliv na naše zdraví oblíbený.

Lidé stále hledají cestu ke svému zdraví, někteří se obracejí na zázračné Gurus, kteří vás spíše zbaví financí než potíží. Nechci tím nikterak brojit proti ezoterice, i když nejsem jejím vyznavačem a už vůbec nechci zpochybňovat léčivou sílu přírody, kterou naopak ctím. Ovšem pochybné rituály nejsou můj šálek kávy.

V rámci mé práce v ordinaci se zajímám o různé osvědčené druhy terapií a ráda je na sobě zkouším. Pokud se chcete dozvědět pár základních pravidel ke zdravému půstu a jak ho správně držet, jste na správném místě.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Zdraví z kuchyně | Komentářů: 0

Brusinkový sirup

8. 11. 2020

Je sezóna brusinek a byla by škoda ji nevyužít. Brusinky jsou už dlouho oblíbené při přípravě medikamentů, velmi známé jsou pozitivní účinky při obtížích močových cest a v boji s ledvinovými kameny. Mimo jiné působé protizánětlivě, pomáhají v léčbě infekčních onemocnění dýchacích cest, jsou dobrými pomocníky při léčbě žaludečních vředů i jako prevence před rakovinou a v neposlední řadě je miluje jak naše srdce, tak i naše kosti. A jako třešnička na závěr, brusinky zpomalují nástup stárnutí. Mimo jiné jsou brusinky silným zdrojem vitanímu C, což právě v těchto sychravých podzimních dnech oceníme.

Brusinky můžeme upravit na mnoho způsobů, můžeme je sušit, nakládat, udělat marmeládu, likér … anebo také brusinkový sirup, který je typický svou lehce natrpklou chutí. Kdo chce jen čistě chuť brusinek, může v následujícím receptu vynechat koření, i s cukrem lze variovat dle chuti, ale základ je stejný. Výhodou je rychlá příprava a během půl hodinky můžeme mít připravený sirup, který lze použít jak do minerálky, tak i při přípravě koktejlů.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Zdraví z kuchyně | Komentářů: 0

Šalvějový sirup

13. 10. 2020

Šalvějový sirup nemá jen mnoho léčivých účinků, on i skvěle chutná. A to jak s minerálkou, tak i s čajem. V případě bolestí v krku, kašle a nachlazení doporučuji několikrát denně vypít hrnek horké vody s 1 – 2 lžícemi sirupu.

V následujícím receptu si upravte množství šalvěje podle svého, já zvolila vrchní hranici, protože jsem chtěla skutečně silný sirup.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Zdraví z kuchyně | Komentářů: 0

Rozmarýnový sirup

10. 10. 2020

 

Rozmarýn je známý pro své antiseptické a dezinfekční účinky. Krom toho má i skvělý vliv na činnost jater, povzbuzuje mozek a upravuje trávení. Vyhýbat by se mu měly snad jen těhotné ženy a to pro jeho silné účinky při prokrvení těla.

Rozmarýnový sirup lze využít nejen v boji proti nachlazení, ale je výborný i na oslazení čaje, zjemnění sladkých pokrmů, jogurtů, koktejlů či pro osvěžení do minerálky.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Zdraví z kuchyně | Komentářů: 0

Šalvějový med

10. 10. 2020

Věděli jste o šalvěji, že má uplatnění nejen v kuchyni, případně v kosmetice, ale je oblíbená i v lékarnách? Její éterické oleje působí protizánětlivě, antioxidačně a dezinfekčně.

Pokud máte při ruce čerstvou šalvěj a rozmarýn, můžete si vyrobit šalvějový med, který působí lépe než většina sirupů na kašel.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Zdraví z kuchyně | Komentářů: 0

Sirup z rýmovníku

4. 10. 2020

Vím, sirup z rýmovníku není žádná novinka. Ale věřte tomu nebo ne, pro mě ještě donedávna byla. A pokud se najdou i jiní, kteří neznají kouzlo rýmovníku nebo netuší, jak ho využít, ráda se tu s vámi podělím o recept na přípravu sirupu. Získáte tím lékárnu do lahvičky, skvělého pomocníka při nachlazení, případně při bolestech hlavy či proti kašli.

Tato dávka je na plus mínus 1,5 l sirupu, který lze využít jako sladidlo do čaje. S tímto sirupem můžete osladit i jogurt nebo lívance, případně ho využít klasicky k ochucení vody či minerálky.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Zdraví z kuchyně | Komentářů: 0

Aloe vera

14. 6. 2018

Už po tisíce let je aloe vera využívána nejen v medicíně, ale i jako kosmetický zázrak. Své jméno dostala aloe podle arabského slova alloeh, což je jasná hořká látka. Doplnilo to latinské verus znamenající pravý.

dscn94591.jpg

 

 
Celý příspěvek | Rubrika: Zdraví z kuchyně | Komentářů: 0