Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brusinkový sirup

8. 11. 2020

img_20201107_161919.jpg

Je sezóna brusinek a byla by škoda ji nevyužít. Brusinky jsou už dlouho oblíbené při přípravě medikamentů, velmi známé jsou pozitivní účinky při obtížích močových cest a v boji s ledvinovými kameny. Mimo jiné působé protizánětlivě, pomáhají v léčbě infekčních onemocnění dýchacích cest, jsou dobrými pomocníky při léčbě žaludečních vředů i jako prevence před rakovinou a v neposlední řadě je miluje jak naše srdce, tak i naše kosti. A jako třešnička na závěr, brusinky zpomalují nástup stárnutí. Mimo jiné jsou brusinky silným zdrojem vitanímu C, což právě v těchto sychravých podzimních dnech oceníme.

Brusinky můžeme upravit na mnoho způsobů, můžeme je sušit, nakládat, udělat marmeládu, likér … anebo také brusinkový sirup, který je typický svou lehce natrpklou chutí. Kdo chce jen čistě chuť brusinek, může v následujícím receptu vynechat koření, i s cukrem lze variovat dle chuti, ale základ je stejný. Výhodou je rychlá příprava a během půl hodinky můžeme mít připravený sirup, který lze použít jak do minerálky, tak i při přípravě koktejlů.

Suroviny:

  • 500 g brusinek
  • 500 g hnědého cukru – kdo chce více sladký, může přidat
  • 500 ml vody
  • 1 bio citrón
  • 1 celá skořice
  • 2 – 3 hřebíčky
  • 2 anýzy nebo 2 kardamony – dle chuti

Brusinky opláchneme, koření dáme do čajového sáčku, nastrouháme kůru citrónu a vymačkáme šťavu.

Všechny suroviny dáme do hrnce a pod poklicí vaříme na mírnější stupeň ca 15 – 20 minut. Když jsou brusinky dostatečně měkké, vše dobře rozmixujeme ponorným mixérem.

Horkou směs plníme do čistých lahví, takto je sirup ca půl roku trvanlivý. Načaté láhve dáváme do ledničky a snažíme se spotřebovat během 1 – 2 týdnů.

img_20201107_161919.jpg

img_20201108_110104.jpg