Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aloe vera

14. 6. 2018

Aloe vera

dscn94591.jpg

Už po tisíce let je aloe vera využívána nejen v medicíně, ale i jako kosmetický zázrak. Své jméno dostala aloe podle arabského slova alloeh, což je jasná hořká látka. Doplnilo to latinské verus znamenající pravý.

V dnešní době můžeme zakoupit aloe veru prakticky ve všech podobách, jako součást léků, krémů, kosmetických přípravků, gelů na popáleniny, ozdravných nápojů nebo jako součást potravin, například jogurtů. V ideálním případě lze koupit aloe veru čerstvou jako jednotlivé listy, které si doma můžeme zpracovat dle libosti.  

List aloe very váží kolem jednoho kilogramu, samozřejmě záleží na velikosti a má bohaté využití. Dužinu z listů můžeme buď vyřezat, ale jednoduší je použít vykrajovátko na avokádo či podobné „dlabátko“ s ostřejší hranou. Kousky dužiny lze využít čerstvé, například do jogurtu, případně lze kousky aloe very i skvěle zamrazit pro pozdější využití. Můj dnešní tip je:

Sirup z aloe very

  • 1 list aloe very
  • Med
  • Rum, případně cognac

List si rozdělíme na několik částí a vydlabeme celou dužinu. Dáme do mixéru a necháme důkladně promixovat na bílou pěnu.

Tím jsme získali čistý aloe vera gel, který si můžeme dle potřeby odlít a dát do skleničky bokem. Je skvělý na spálenou kůži, zejména teď v létě oceníme jeho zázračné účinky, když nás sluníčko vášnivěji políbí. Gel skladujeme v lednici a je dobré ho využít do dvou až tří týdnů.

Zbytek gelu doplníme ca dvojnásobným množstvím medu a tak 1- 2 lžícemi rumu či cognacu. Opět promixujeme a naplníme do skleniček, které uložíme v lednici. Sirup by neměl být vystaven světlu.

Po chvilce odstání se vytvoří ve sklenicích dvě vrstvy, což je přirozené a před každou konzumací stačí sklenicí krátce protřepat.

Využití:

Třikrát denně před jídlem požít jednu lžičku sirupu je nejen dobré pro naše zdraví, ale dokonce je to údajně i skvělá podpora v boji proti rakovině. Jinak lze tento sirup mixovat s mlékem, kefírem či přidávat do jogurtů a müsli.


dscn9463.jpg


dscn94591.jpg