Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sirup z rýmovníku

4. 10. 2020

img_20201004_175235.jpg

Vím, sirup z rýmovníku není žádná novinka. Ale věřte tomu nebo ne, pro mě ještě donedávna byla. A pokud se najdou i jiní, kteří neznají kouzlo rýmovníku nebo netuší, jak ho využít, ráda se tu s vámi podělím o recept na přípravu sirupu. Získáte tím lékárnu do lahvičky, skvělého pomocníka při nachlazení, případně při bolestech hlavy či proti kašli.

Tato dávka je na plus mínus 1,5 l sirupu, který lze využít jako sladidlo do čaje. S tímto sirupem můžete osladit i jogurt nebo lívance, případně ho využít klasicky k ochucení vody či minerálky.

Suroviny:

  • 40 větších listů rýmovníku
  • 3 Bio limetky nebo citrony či pomeranče – lze i namíchat dle libosti
  • (Lze přidat i hrst sušených brusinek nebo jádra z 1 granátového jablka – doporučuji, být ovšem nemusí)
  • 1 kg hnědého cukru
  • 1 litr vody

Listy rýmovníků omyjeme, citrusové plody také opláchneme a pokud jsou v bio kvalitě, můžeme je použít i s kůrou. V opačném případě je oloupeme.

Svaříme cukr s vodou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Do horké cukrové vody přimícháme citrusy nakrájené na tenké půlměsíčky a listy rýmovníků, případně sušené brusinky nebo jadérka granátového jablka. Přikryjeme a dáme na dva dny stranou odstát při pokojové teplotě.

Po 48 hodinách přecedíme přes čistou utěrku, dobře vymačkáme a tento sirupový základ zvolna vaříme ca 1 hodinu. V případě, že se tvoří pěna, ji sbíráme jemným sítkem.

Směs zredukuje přibližně o jednu třetinu a získá sirupovou konzistenci. Ještě horký sirup plníme do čistých lahví.

img_20201004_175235.jpg