Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévky

Příspěvky

Krémová kapustová polévka

22. 3. 2019

dscn0729.jpg

Kapusta nebo také brukev je zelenina, která byla pro své blahodárné účinky oblíbená už ve středověku. O kapustové polévce se říká, že zahřeje nejen tělo, ale i duši. Na Slovensku snad není restaurace, kde by nebyla kapustnice v hlavní nabídce. Dnešní varianta je přece jen méně tradiční, ale velmi chutná a stojí za vyzkoušení.

dscn0711.jpg

 
Celý příspěvek | Rubrika: Polévky | Komentářů: 0

Batátová polévka

19. 3. 2019

dscn0660.jpg

Batáty nebo-li sladké brambory přišly do Evropy přinejmenším o sto let dříve než klasické brambory. Jak už napovídá název, mají sladší chuť, ale méně kalorií než klasické brambory a mohou se pochubit větším množstvím vitamínů. Batáty lze upravit na mnoho způsobů. Jako rychlou přílohu lze batáty oloupat, nakrájet, osolit, pokapat olivovým olejem a dochutit rozmarýnem. Takto připravené je pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Nebo můžeme zkusit další rychlý způsob úpravy, batátovou polévku.

dscn0672.jpg

 
Celý příspěvek | Rubrika: Polévky | Komentářů: 0

Chřestová polévka na víně

27. 2. 2019

dscn0527.jpg

Blíží se sezóna chřestu a tak jen krátce o této křehké a jemné zelenince. Základní odrůdy jsou bílý a zelený chřest, existuje ovšem i chřest fialový. Bílý chřest je jemný v chuti, zelený je pro změnu bohatší na vitamín C a pokud je mladý, nemusí se ani loupat. Stačí odlomit konce.

Čerstvý chřest poznáme podle pevných sevřených hlaviček, zároveň má mít chřest i příjemnou vůni. V žádném případě nekupujeme chřest, který je už svraštělý a gumový. Čerstvý chřest nelze ohnout a při pokusu o zlomení praskne.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Polévky | Komentářů: 0

Krémová polévka z černého kořene s vlašskými ořechy

19. 2. 2019

 

dscn0478.jpg

Černý kořen neboli hadí mord španělský není příliš rozšířená zelenina. Přitom patřil už před stovkami let k oblíbenému jídelníčku našich předků a jak už víme, dnes je to „trendy“ vracet se k receptům našich praprababiček. Co ony dávno dobře věděly, my dnes znovu s pompou objevujeme. Pokud tedy nechcete utrácet mamon za Soupe crémeuse aux salsifis ve francouzské restauraci, zkuste tuto rychlou polévku sami doma.

 

                                                 

 
Celý příspěvek | Rubrika: Polévky | Komentářů: 0