Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nagymegyer aneb Pozvánka do Velkého Meděru

22. 5. 2018

Nagymegyer  aneb Pozvánka do Velkého Meděru  

Vyjeli jsme směr Veľký Meder. Zapnutí navigace na hranicích byla vlastně jen formalita, protože už jsme v Meděru několikráte byli, ale mezitím utekl nějaký čas a s moscáním se Bratislavou máme své neblahé zkušenosti. Překvapivě nás navigace hned za hranicemi navedla na jinou dálnici, což jsme sportovně přijali se slovy, že to asi bude nějaká nová a lepší trasa. Toto sportovní nadšení vydrželo pár kilometrů a utnula ho maďarská hranice. Je dost možné, že bychom do Meděru dojeli také, ale bylo by zapotřebí další dálniční známky, tentokrát maďarské. A ač nás potěšilo zdolání rekordu 3 země za 10 minut, přesto jsme se otočili a na Meděr to vzali klasicky přes Bratislavu. Přece jen, naše čelní sklo nemá plnit funkci katalogu dálničních známek zemí Evropy.


dscn8771.jpg

Do Meděru jsme dojeli k večeru. Co se ubytování týká, nabízí Velký Meděr vše, co si jen račte přát. Je libo moderní hotel s apartmánem de lux majícím vlastní saunu a vířivku pro dva nebo raději snídaňový penzión, apartmán s příjemným posezením venku či cenově výhodné privátní ubytování, vše je možné. My po chvilce váhání zvolili nově postavené apartmány Bereniké 2, které nám padnuly do oka nejen pro příjemné posezení venku.


dscn8649.jpg

Naše ubytování jsme našli poměrně snadno, tady nás navigace zavedla neomylně do Petőfiho ulice a to hned na první pokus. Během chvilky jsme vybalili a šlo se na večeři. Byla to náhoda, že jsme poměrně rychle natrefili na restauraci Fantázia, kde jsme před pár lety strávili báječný večer. Je tam stále stejně příjemná paní majitelka a i rovnako skvělá kuchyně. Nedejte na svůj hlad a objednávejte jen menší porce, i tak budete spolehlivě sytí. Rozhodně ochutnejte zdejší zelný salát a sladké zhřešení ve formě palačinek s domácí jahodovou marmeládou.


dscn8762.jpg

Do Meděru jsme jeli ale hlavně kvůli termálním lázním a tak konečně přejdu i k nim. Termální koupaliště bylo otevřeno v roce 1974 a postupně se rozrůstá. V létě 2019 bychom tak měli mít možnost využívat další bazény, ale už nyní má areál širokou nabídku bazénů.


dscn8679.jpg

dscn8687.jpg

Nachází se zde jak krytý, polokrytý a venkovní termální bazén, tak i krytý bazén pro plavce, kde je zapotřebí koupací čepice. Je zde i rodinný bazén, venkovní bazén pro děti, italský bazén, plavecký venkovní bazén a tobogány, které už se ovšem musí platit extra stejně jako saunový svět, solná komora či bioterapie s rybičkami.


dscn8734.jpg

dscn8738.jpg

dscn8720.jpg

dscn8724.jpg

Teplota termální vody v bazénech se pohybuje mezi 36 – 38 °C a příznivě působí jak na kloubní problémy, tak i nemoci páteře a svalů. Geotermální voda má i blahodárné regenerační účinky na lidský organismus a tak není divu, že jsou zdejší koupele velmi oblíbeným cílem převážně českých návštěvníků.


dscn8691.jpg

Areál je příjemnou oázou plnou zeleně obklopen lesoparkem svádějícím k procházkám. Přímo v areálu je možné zakoupit občerstvení i suvenýry, můžete si tak zajít na točené pivo, malinovku či langoše, v horkém počasí rádi ochutnáte výbornou točenou zmrzlinu a kdo rád dobrou kuchyni, může zkusit zdejší restauraci Beatrix. Ta má v repertoáru i božské koktejly, například Waikiki a Hawanu. Tak co, máte chuť na ono letní kouzlo dovolenkového feelingu ?


dscn8719.jpg

dscn8715.jpg

dscn8711.jpg

dscn8777.jpg

Pokud bych měla srovnat Podhájskou a Meděr, tak je to prakticky nemožné, obě místa mají své vlastní kouzlo. Podhájska nabízí slanou termální vodu, voda v Meděru je pro změnu zajímavá obsahem fluoridů a kyseliny křemičité. Oba areály mají své výhody a tím pádem i své příznivce. Pro mě osobně by byla ideální kombinace areálu v Meděru s termální vodou z Podhájske.


dscn8787.jpg

dscn8729.jpg

dscn8732.jpg

dscn8717.jpg

Mírně se obě místa liší i kuchyní, v Podhájske vede slovenská kuchyně, ale v Meděru už je znát vliv maďarského obyvatelstva. Proto ani není výjimkou, že na vás v obchodě či v restauraci začnou nejdříve mluvit maďarsky.


dscn8741.jpg

Kdo chce tedy zažít maďarskou pohostinnost a přitom se nebát jazykové bariéry, je pro vás Velký Meděr ideálním místem k načerpání nových sil.

Na závěr jen krátký dodatek. Jela jsem do lázní s představou víkendu ve dvou a případného učení se italštiny. Zcela tyto plány padnuly, když druhý den přijela do sousedních apartmánů úžasná „Džoržova parta“. Došlo k velmi rychlému seznámení a společně jsme poseděli nejen dvě noci, ale i ráno před odjezdem. Těšíme se na příští společné setkání, tentokrát už ne náhodné, ale plánované. Potkali jsme se jako cizí lidé, ale loučili se už jako dobří přátelé. I takové pralinky nám život dopřává.


dscn8804.jpg

dscn8725.jpg

dscn8726.jpg

dscn8727.jpg

dscn8790.jpg