Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vatikánské psaní

26. 3. 2018

Vatikánské psaní

Kolikrát se sama sebe ptám, kdy dostanu rozum … či zda ho vůbec ještě dostanu. Ale pomalu sama nad sebou lámu hůl a smiřuji se s tím, že už to lepší nebude. Ono možná, že by se nade mnou egyptský bůh moudrosti Thovt slitoval, ale to by k tomu musel dostat příležitost.

Tak třeba dneska. Dneska jsem chtěla být rozumný tvor. Šla jsem do školy s předsevzetím, že využiju poslední týden a budu jako houba nasávat informace, které bych mohla případně dál využít.

Začalo to nadějně, první dvě hodiny jsme zpracovávali úkoly na Excelu a pomocí formulek krotili sloupky čísel a dat. Zrada přišla v okamžiku, kdy se nás v přestávce lektor optal, jaké máme plány do budoucna. Prvních pár odpovědí znělo „budu dál vést svoji firmu“, „chtěla bych v práci lepší pozici“… až lektorovo oko spočinulo zálibně na mé ctěné maličkosti. Ten mizera dobře věděl, že já nezapadám do žádné z běžných kategorií, neprahnu ani po vysoké kariéře, netoužím něco či někoho vést … Chci prostě jen něco umět. Nechci, aby moje hlavinka zahálela a pokud půjdu opět někam do kanceláře, chci skutečně odvádět dobrou práci.

Karl se tedy labužnicky usmál, v očích mu zatancoval rarášek čardáš a mým směrem přišel dotaz, jaké plány mám ohledně budoucnosti. Hlavou mi prolétlo tisíce odpovědí – klid, žádná z toho nebyla rozumná. Nakonec jsem se zhluboka nadechla a velmi rozvážně, bez jediného mrknutí oka, zmínila svůj plán stát se první papežkou. Karl nezklamal. I on zachoval poker face a začal rozvíjet moji teorii o genderové vyváženosti ve Vatikánu. Postupně se do tématu vtáhnuli všichni ve třídě a najednou se rozjela živá diskuze plná podnětů a povzbuzování.

Je pravda, že se v naší skupině všichni navzájem podporujeme, během těch týdnů se z nás stali nejen kolegové v učení, ale hlavně přátelé. Takže představa, jak se budu zajímat o job ve Vatikánu, vzbudila nadšení a už jsme začínali i sumírovat motivační dopis. Jen netuším, komu ho poslat. Kdo je vlastně nadřízený papeži? Jsou to všichni věřící, kteří ho platí prostřednictvím církevních daní? Nebo je to spíše Ježíš Kristus, za jehož náměstka je papež považován? Či mám jít klasickou cestou a poslat můj motivační dopis všem kardinálům účastnícím se konkláve? Nevíte náhodou někdo, jaké chemikálie se přidávají do ohně, aby byl poté bílý kouř? Nebudeme přece riskovat odmítnutí.  


8.-9.-2012-2.jpg