Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mičurinění

9. 4. 2018

Mičurině

Miluji přírodu a to tak, že moc. Kochám se u každého kvítku, bzučící včelky a jarní probouzení Matičky Přírody ve mně roztančí všechny endorfiny. Ale nikdy jsem nebyla zahradník. Ještě tak doma piplat orchideje a ukecávat je dvakrát do roka, aby rozkvetly, to jó. I bylinky na vaření se mi tu občas objeví, ale ponořit svoje ručky do hlíny, ze semínka vydolovat rostlinu a z rostliny plody, tak to tedy můj fach nikdy nebyl.

Jaká to ironie osudu, že přesně v moment, co jsme prodali dům a tedyž i zahradu, se ve mně probudil mičurinovský gen. Prvním problémem tím pádem bylo zajistit místo pro mé aktivity. Dojíždět na chatu zalévat záhonky se mi zdálo krapet z ruky, ale nakonec se našlo náhradní řešení a záhonků můžu mít kolik chci.

Další bod bylo určit si cíl, co chci pěstovat. A protože svoji zahradnickou kariéru nechci startovat jako kdejaký žabař s kapií a rajčátky, objednala jsem chili semínka. Zásadní podmínkou pro výběr semínek bylo slušné umístění na Scovilleho stupnici. Nemůžu tvrdit, že bych u některé sorty našla dostatečný obsah kapsaicinu, ale dodavatel sliboval, že od plodů budu moci zapálit kubánský doutník.

I přes varovný citát Ivana Vladimiroviče “před tradičním zalíbením ve všem cizím, jakož i před teoriemi o vypěstování nových odrůd, jež jsou rozšířeny v západní Evropě nebo v Americe…“ jsem objednala semínka z různých koutů světa a přišel poslední zádrhel. Protože mičuriním poměrně krátce, neměla jsem toho nejmenšího tucha, kdy a jak semínka zasadit. Teprve poté, kdy mi začali přátelé netaktně naznačovat, jak už jim to ze záhonků raší, někteří dokonce nadhazovali silnou úrodu, jsem zpanikařila.

Minulý týden jsem tedy své poklady probudila ze zimního spánku, nasázela do pařeniště a ejhle, jaký zázrak dokáže Matka Příroda během jednoho jediného týdne udělat. Přímo před očima mi vylézají malé výhonky plné života a pokud tímto tempem porostou dál, do léta mám první sklizeň pikantních papriček na gulášek.  Tak to se jdu rovnou poohlédnout po nějakém pěkném košíku či nůši, ať to mám jak nosit domů.


dscn7387.jpg