Jdi na obsah Jdi na menu
 


Caput mundi aneb kde je pupek vesmíru

23. 3. 2018

Caput mundi aneb kde je pupek vesmíru

Mě to prostě baví. Baví mě sledovat, jak většina z nás si to své město, městečko, ba i vísku velebí, hájí a vidí v ní ten středobod vesmíru. A pro každého z nás to nakonec středobod i je, tak jaké s tím štráchy.

Takový Pražák, ten si bude trvat na svém, že Praha je matka měst – Praga mater urbium. A mezi námi, i když si budete mumlat cosik o pragocentrismu, tak taková Kampa oděná do lehké mlhy, ta je dechberoucí. A což teprve historická část Prahy, tu nám může zavidět celý svět.

Potom tu máme Brňáky a jejich šaliny. Takový Brnocentrista při pomyšlení na Prahu jen ohrne pystíček, odfrkne si a začne vám jmenovat ne sedm, ale přinejmenším deset divů světa, co Brno má a Praha ne. Ti méně se ovládající jedinci ještě přidají „heč heč, kyš kyš“ a strouhání mrkvičky.

No a taky tu máme Vídeň, že jo, na tu nelze zapomenout. Wien, hlavní město monarchie, Schönbrunn, valčíky, plesy v opeře a radnice jak cukrkandl. Taková jizda fiakrem kolem Štěpánského dómu či kávička v hotelu Sacher, kdo by si tu romantiku nechal ujít.

Musím přiznat, že do Vídně jezdím ráda. Jezdím tam tedy hlavně kvůli Leovi a medvědům. Taky tam ráda platím pokuty za parkování a to ve výši 35,- €. Ale Leo mi to vždy vynahradí tím nejlepším kafem ve Vídni a dezertíkem.

Taky miluji cesty do Prahy. Naučila jsem se po létech vidět Prahu jinýma očima. Už nevidím jen ten shon, stres, nulové možnosti parkování či hordy kapsářů na hlavních třídách. Kdepak, dnes je pro mě Praha oázou klidu a přístavem pro mou duši. Ale tak ono to asi nebude ani tak kvůli tomu městu, jako kvůli jednomu báječnému pragocentristovi. Je zajisté jen náhoda, že i tam je to nejlepší kafe – pro změnu zase v Praze a luxusní štrůdl k tomu jako bonus.

Protože ale nejkrásnější město na světě je Tulln, přijdou mi všechny ty dohady a třenice mezi městy úsměvné. Pragocentrista by sice namítnul, že to město lze najít pouze na speciálních vojenských mapách, ale nevěřte mu. Už tu byl a já moc dobře vím, že pochopil moji slabost pro můj pupek světa.


tulln_ortstafel01.jpg